СИТ ГЛАДНОМЕ НЕ ВЕРУЈЕ?
10.02.2012

У условима ванредне ситуације санирања последица елементарне непогоде изазване снежним падавинама и веома ниским температурама, након стечене праксе кроз једногодишњи пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, председник Градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић и члан општинског Већа Бобан Микић, обишли су социјално-угрожена, стара и изнемогла лица, инвалиде и особе трећег доба која су непокретна и која зависе од туђе помоћи. Прво је учињена посета брачном пару Златановић у Мраморском потоку а затим осмочланој породици Снежане Костић у Требињској улици. Пакети са намирницама и ћебад подељени су и домаћинствима Љиљане Крстић, Славке Михајловић Сузане Станковић, Радмиле Куртешевић, Сузане Радовановић, Емине Демировић и Ружице Ранђеловић.

ЖИВОТ НЕДОСТОЈАН ЧОВЕКА

Први пут када смо дошли у ову породицу нисмо могли да верујемо шта смо затекли-реко је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. И муж и жена су били функционално неписмени, па смо их обучили како да остваре своја права и како да Добривоје даје инсулин Слободанки, која је шећерни болесник. Обезбедили смо издавање личних документа и пријавили их у Центар за социјални рад. Сада примају социјалну помоћ од које живе. Омогућили смо прикључак на струју, јер је ово домаћинство више година живело у мраку, без струје. Возили смо их до лекара на прегледе а донирали смо и три кубика дрвета за огрев. Али каква је ситуација, истиче председник Новаковић, мислим да ћемо морати поново да им довеземо дрва. Као што видите кућа само што се није срушила. Овај брачни пар, док се нису јавили здравствени проблеми, радили су као надничари и тако зарађивали за живот.

Ми смо направили велики помак, да се као организација локалне самоуправе бавимо сагледавањем стања уз сваком домаћинству на територији општине Палилула. Ојачали смо наше капацитете кроз једногодишњи програм Exchange 3, уз подршку СКГО и Европске уније. Овим поводом породици Златановић смо донели намернице да би буквално могли да преживе ову зиму. Донели смо им и ћебад да се загреју. Захваљујем се Црвеном Крсту, за донацију основних животних намирница, Министарству унутрашњих послова, за гориво које смо поделити привредницима који су својом механизацијом чистили снег на територији општине, Геронтолошком центру који нам је донирао 100 ћебади, Фонду „Уметност давања“ компаније Филип Морис који и у овој хуманој акцији није изостао. Многе смо алтивности покренули а опет видите да има породица које живе у условима недостојним човека у 21. веку. Тешко је бити човек у овим околностима где сит гладноме не верује, па онда долазимо у парадоксалну ситуацију да они који немају помажу а они који имају као да живе на другој планети- закључио је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић.

Веома тешко преживљавам ови зиму-каже Добривоје Златановић из Мраморског потока. Кад имам паре ја купим нешто за јело када немам онда ништа. Некада нам дају пакета. Задња два месеца их нисмо примили. Захваљујем општини Палилула и председнику јер једини брину о нама. Од како је зима слабо излазим напољу, идем само у комшилук по воду. Прошле ноћи ми је било тешко и нисам могао да идем јер сам срчани болесник. Треба и на операцију бруха да идем али не смем њу (Слободанку) да оставим саму. Нико нас не обилази. Имамо три ћерке. Удате су али и оне имају своје проблеме. Једна живи у Београду, удовица са два детета и малом платом, друга је удата у Тешици и болесна је а трећа је у Рожини али има болесног мужа и породицу и не може да их остави тако да се ми сами сналазимо. Ја планирам да мало загипсирам ове рупе на кући када мало отопли али то није решење јер ова земља пуца. Када је лепше време ја идем да радим неке лакше послове да бих зарадио неки динар. Моја жена Слободанка већину времена лежи и ретко када излази из куће. Она је шећерни болесник и бубрези су јој оштећени.

Зиму тешко подносим, каже бака Снежана Костић из Требињске улице у Нишу. Спавам у соби на минус 20 степени. Уник ми је инвалид и код њега грејемо просторију. Живим са две удате ћерке од којих једна има три а друга четири члана. Много тога немамо али нам пре свега недостаје купатило. Имамо тоалет али немамо воду унутра тако да све износимо. Јако је тешко издржавати 8 чланова породице са 15 хиљада динара наглашава ова седамдесетогодишња старица. Кућица је од тугле, па ме је страх да због снега не падне кров.

ОПШТИНСКА УПРАВА ОЈАЧАЛА КАПАЦИТЕТЕ

У протеклом периоду, остваривањем пројеката подршке социјално угроженом становништву Палилуле и сарадњом са Центром за социјални рад „Свети Сава“, мобилни тимови општине Палилула обишли су и пружили помоћ за преко 4000 грађана и регистровали угрожене породице. Обезбеђен је огрев за целу зиму, по три метра кубних огрева, за 5о најугроженијих породица, који је дељен у протекла два месеца. Један број грађана сагледан је и путем помоћи у основним животним намирницама и кућном хемијом.

Градска општина Палилула је предузала све расположиве активности на својој територији да санира последице елементарне непогоде. Општинска Управа Палилуле обезбедила је непрекидан рад-дежурство у Контакт центру - ИНФО 48 током (24 сата дежурства). Грађани Палилуле могу позвати на телефоне 0800 234567; СМС-на број 4826 или путем електронске поште на info48@palilula.eu и пријавити одређен проблем који је настао у насељу-породици услед снежних падавина. Комунална инспекција има дежурство 24 сата и са надлежним службама и јавно-комуналним предузећима решава присутне проблеме на терену. То се показало као веома значајним посебно у условима ванредне ситуације. (текст и фотографије Д.Видојковић)